Restaurant Servis: En Sık Kullanılan 6 Servis Türü

Restaurant, kafe gibi yeme-içme sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde yalnızca nihai yemeğin lezzeti, görünüşü değil bu yiyecek ve içecekleri sunuş biçiminizde önemlidir. Bu ihtiyacı karşılamak için çeşitli servis türleri türemiştir.

Nasıl ki farklı restaurant türlerinin, çeşitlerinin müşterilerine sundukları yiyecek ve içecekler farklıysa, aynı durum kullanılan servis türü içinde geçerlidir. Farklı kültürler, alışkanlıklar, çevreler sonucunda restaurantlarda farklı servis türleri ortaya çıkmıştır. Bakalım en yaygın olarak kullanımda olan servis türleri neler.

Amerikan Servis

Genel olarak Amerika’da yaygın olarak kullanılsa da tüm dünyada da Amerikan servis türünün kullanımda olduğunu görmek mümkündür. Amerikan serviste tabaklar önceden servise hazır hale getirilerek, bir tepsi içerisinde müşterilere sunulur.

Servis müşterilerin sağından sağ elle yapılır. Yine müşterilerin boşları alınırken sağ taraftan sağ elle toplanır. Amerikan serviste müşterinin rahatsız hissetmemesine dikkat edilmelidir. Yine Amerikan serviste belirgin özelliklerden biride tüm konuklara aynı anda servis yapılıp, boşların aynı anda alınmasıdır.

French Servis

Fine Dining restaurantlarda daha sık rastladığımız french servis tipinde yemeğin ön hazırlığı mutfakta yapıldıktan sonra, son dokunuşları müşterinin yanında yapılır. Guerdion masası servislerde önemli rol oynar. Amerikan servisteki gibi servisler, müşterinin sağından ve sağ elle yapılır. Yine Amerikan servisteki gibi french serviste de boşlar sağdan toplanır.

Wagon Servis

Sunum şekli french servisle hemen hemen aynıdır. Bu iki servis türünü ayırt etmek açısından şöyle bir örnek verilebilir.

Örneğin french serviste son dokunuş olarak yemeğe bir garnitür ekleniyorsa, wagon serviste yemeğin sosu eklenir. Wagon serviste göreceli olarak son dokunuş olarak daha basit, daha az teknik bilgi gerektiren şeyler yapılır.

Russian/Platter Servis ( Maşa Servisi )

Kalabalık ve aynı yemeği tercih eden müşterilere yapılan servis çeşididir. Servis bir tepsiden çatal ve kaşık kullanılarak, müşterinin sol tarafından sağ elle yapılır. Bu servis tipinin dikkat çekici özelliklerinden biri servisin önce bayanlara daha sonra erkeklere yapılmasıdır.

English ( Buttler ) Servis

Russian Servisteki gibi tepsiye konan yiyecekler, müşterinin solundan servis edilir. Burada müşteri kendi yiyeceğini kendi alır.

Fast Food Servis

Bu servis türüne self servis ismi ile de rastlayabilirsiniz. Müşteriler kendi yiyecek ve içeceklerini kendileri tepsilerine alarak masalarına geçerler.

Fast food servis ( Self Servis ) uygulamasını genellikle müşteri sirkülasyonun fazla olduğu işletmeler zamandan tasarruf sağlamak ve maliyetleri düşürmek için uygular.

Genel olarak kullanımda olan servis türlerini belirttiğimiz bu yazımızda ilgili sizde kendi görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir