Restaurant Menüsü Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Restaurant Menüsü İnceleyen Müşteri

Restaurantınızın menüsü, müşterilerinize sunacağınız hizmetin ne olduğu ile ilgili en aydınlatıcı ve önem arz eden ölçütlerden birisi. Bu denli önemli ve restaurantınızda satışlarınızın artmasından, müşteri memnuniyetinin yükselmesine birçok etkiye sahip olan restaurant menünüzü nasıl hazırlayacağınızda bu sebeple büyük önem arz ediyor. Restaurantlar sundukları hizmete ve müşteri kitlelerine uygun olarak çeşitli menüler hazırlıyor. Peki restaurantınızın menüsünü hazırlarken nelere dikkat etmelisiniz? Hangi ölçütleri kullanmalısınız?

Restaurantınızda Kullanabileceğiniz Menü Örneklerini İnceleyin

Bazı durumlarda Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Sizinle benzer ya da aynı hizmeti sunan, benzer restaurantların menülerini incelemek, hem trendi takip etmenizi hem de rakiplerinizin durumunu görmenizi sağlar. Restaurant menü örneklerini incelerken; menülerin tasarımına ( kullanılan renkler, yazı boyutları, yazı tipleri, menünün kağıt kalitesi ), menülerin içeriğine ( hangi başlıklar kullanılmış, içeriğin sıralaması nasıl yapılmış, menüdeki yiyecek ve içecekler nasıl fiyatlandırılmış, yemek fotoğrafları nasıl kullanılmış ) ve siz müşterilerinize nasıl daha etkili bir menü hazırlayabilirsiniz çerçevesi içerisinde örnek menüleri incelemeniz işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır.

Menü Fiyatlandırmasına Önem Verin

Restaurant menünüzü hazırlarken dikkat etmeniz gereken konulardan biride menünüzdeki yiyecek ve içeceklerin fiyatlandırılmasıdır. Fiyatlandırma başlı başına bir konu olsa da ve her restaurant için farklı kriterler içerse de hemen her restaurant için kullanabileceğiniz kriterlere baktığımızda;

  • Çevre Analizi: Rakiplerinizin menü fiyatlandırma politikası iyi incelenmeli ve piyasa fiyatları göz ardı edilmemelidir. Müşterileriniz fiyatlarınızı muhakkak karşılaştırmaya tabii tutacaktır.
  • Müşteri Kitlesi: Menü fiyatlandırması bazı durumlarda hitap ettiğiniz müşteri kitlesine göre düzenlenebilir. Hedeflediğiniz müşteri kitlesini iyi tanıyıp, analiz etmek menü fiyatlandırması açısından önemlidir.
  • Maliyetleriniz: Restaurantınızın, kafenizin ya da yeme-içme sektöründeki herhangi bir kategorideki işletmeniz için, işletmenizin devamlılığını ve kar elde etmenizi sağlayacak şekilde fiyatlandırma yapmanız önemlidir. Aylık satış miktarınız ve birim maliyetleriniz iyi hesaplanarak, sizi başabaş noktasına getirecek ve hatta karlılık elde etmenizi sağlayacak şekilde bir fiyatlandırma yapmanız gerekmektedir.

Menü İçeriğini Belirleyin

Restaurantınızda ya da kafenizde sunacağınız yiyecek ve içecekleri belirleyin. Bunu yaparken yiyecek ve içecekleri hangi başlıklar altında sıralayacağınızı belirleyin. Menünüzde bulunacak olan yiyecek ve içeceklerin hazırlanma sürelerini, neler içerdiğini menünüzde belirtin. Yine son dönemlerde restaurant, kafe ve diğer yeme-içme sektöründeki işletmeler menülerinde yiyecek ve içeceklerin kalorilerini de müşterilerine açıklamaya başladı. Menünüzde yer alan ürünlerin kalorilerinide belirtmek müşteri memnuniyetini arttırmanız açısından iyi bir fikir olabilir.

Menü Tasarımına Önem Verin

Menünüzde yer alan bilgilerin etkili bir biçimde aktarılması açısından menü tasarımınıza dikkat etmeniz gerekir. Restaurant menü tasarımında uzmanlaşmış firmalar ile çalışmanız tasarımın etkinliği açısından önemlidir. Restaurant menü tasarımında, kullanılacak yazı tipi, yazı fontu, kullanılacak renklerin seçimi yapılırken hitap ettiğiniz müşteri kitlesini dikkate almanız ve buna uygun tasarımlar yapmanız tasarımın geri dönüşleri ve satışlarınızın yükselmesi açısından önemlidir.

Trendi Takip Edin

Müşterilerinizin beklentisine uygun ve etrafta popüler olmaya başlayan yiyecek ve içecekleri menünüze dahil etmeniz hem müşteri memnuniyetini arttıracak hem de satışlarınızı yükseltecektir. Menünüzün içeriğini periyodik olarak gözden geçirin ve özel günler ve dönemler için ( Sevgililer Günü, Ramazan vb.) menüler hazırlayın.

Etkili Görseller Kullanın

Müşterilerinizin neyi satın alacağını görmeleri satışlarınızı attıracağı gibi, müşteri memnuniyetini de yükselmenizi sağlar. Bu sebeple yiyecek ve içeceklerinizin fotoğraflarını menünüzde göstermeniz büyük önem taşıyor. Yemek fotoğraflarınızın hazırlanmasında profesyonel yemek fotoğrafçıları ile çalışmanız görsellerinizin etkileyiciliğini arttıracaktır.

Menünüzü Dijital Ortama Taşıyın

Restaurantınızın menüsünü web sitenizde, Vinclo’da ( Restaurant Ekle ) paylaşmanız size internet üzerinden ulaşmak isteyen müşterilere ulaşmanızı sağlayacaktır. Yine restaurantınızın menüsünü pdf’e çevirerek müşterilerinizin menünüze offline ortamda da ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Müşteri kitlenize göre değişmekle beraber, menünüzü tablet üzerinden göstermekte son günlerde popüler hale gelmektedir.

İddialı Olduğunuz Yiyecek ve İçecekleri Öne Çıkarın

Sizi meşhur eden, şefin hazırlamakta usta olduğu ve restaurantınızın müşterileri arasında popüler olan yiyecek ve içeceklerinizi öne çıkartmak satışlarınızı arttıracaktır.

Menünüzü Diğer Dillere Çevirin

Restaurantınızın menüsünü diğer dillere çevirmek özellikle turistik şehir ve tatil merkezlerinde ( Londra, Paris, İstanbul vb.) bulundan restaurant ve kafeler için önemlidir. Günümüzde hemen her restaurantın menüsünü İngilizceye çevirdiğini görmek mümkündür. İngilizce menü hazırlarken, benzer restoranların çevirileri incelenebilir. Yine ihtiyaca ve müşteri kitlenize göre restaurant menünüzü Almanca, Fransızca, İspanyolca ve Arapça gibi dünyada yaygın olarak kullanılan dillere çevirmeniz, müşteri memnuniyetinizi ve satışlarınızı arttıracaktır.

Restaurantınızın, kafenizin ya da yeme-içme sektöründeki herhangi bir işletmenizin menüsünü hazırlarken dikkat etmeniz gereken ana başlıklara yer verdiğimiz bu yazımızla ilgili sizde soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Vinclo ile Keşfet.