Fix Menü Ne Demek? Restaurantlar için Avantaj ve Dezavantajları

Fix menü nedir, ne demektir diye kısaca bir tanım yapacak olursak, restaurant, cafe gibi işletmelerin müşterilerine sunacakları yiyecek ve içecekleri önceden belirleyip, müşterine listeledikleri menü çeşitidir. Fix menüde müşterinin satın alacakları yiyecek ve içecekler önceden belirlenmiş fiyatlardan sunulur.

Fix Menünün Restaurantlar İçin Avantajları

  • Ürün çeşitliliği daha az olduğu için malzeme ihtiyacı planlama daha kolay yapılır.
  • Şefin iddalı olduğu yiyecek ve içeceklerini öne çıkarması, alakart ( Fr. a la carte ) menüye göre daha kolaydır.
  • İyi bir satış tahmini planlaması ile servis sürelerini kısaltmak mümkündür. Müşteriye sunulacak yiyecek ve içeceklerin bazıları önceden servise hazır hale getirilebilir.
  • Maliyetlerin düşürülmesi ile beraber, fix menünün fiyatı da düşürülebileceğinden fiyat rekabet avantajı sağlar.

Fix Menünün Restaurantlar için Dezavantajları

  • Fix menüde müşteriler önceden belirlenmiş, listelenmiş yiyecek ve içecekler dışında seçim yapamayacağından ve menü içerisindeki istemedikleri bir yiyecek veya içeceği de sipariş etmiş olacaklarından dolayı rahatsız olabilirler.

Restaurantlar Hangi Durumlarda Fix Menüyü Tercih Ederler?

Ünlü şefleri olan veya şeflerinin tercihlerine göre yiyecek ve içecek servis eden restaurantlar sıklıkla fix menüyü tercih eder.

Özel günlerde ve yoğunluğun çok arttığı zaman ve periyotlarda (Sevgililer Günü Menüsü, Ramazan Menüsü vb. ) hem servis zamanını hem de fiyatlarını düşürmek isteyen restaurantlar da sık sık fix menü uygulamasını tercih eder.

Fix menünün ne demek olduğunu, hangi restaurantların bunu tercih edebilecekleri ve fix menünün restaurantlar açısından avantaj ve dezavantajlarını ifade ettiğimiz bu yazımızla ilgili, sizde soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.